Matthäus Passion 2022 Bergkerk Deventer

boek nu

Solisten uitvoering 2022

Anders Dahlin - evangelist, Tiemo Wang - Christus, Renate Arends - sopraan, Florieke Beelen - alt, Edward Ross - tenor, Mattijs van de Woerd - bas. 

dahlin-wang versie2
Anders Dahlin - Evangelist
Anders Dahlin zingt regelmatig de partij van de Evangelist in de Passionen van Bach, zoals in 2018 in de Matthäus Passion in de Bergkerk in Deventer. In 2019 zong hij in de Matthäus Passion met Holland Baroque o.l.v. Reinbert de Leeuw. Hij genoot zijn conservatoriumopleiding in zijn geboorteland Zweden en vervolgde deze in Denemarken. Hij maakte zijn operadebuut in 1998 bij de Nationale Opera van Noorwegen, in The Glass Menagerie van componist Antonio Bilbalo. 

Dahlin zong in verschillende operatheaters zoals in Stockholm, Kiel, Lyon en Bilbao. Hij werkte met dirigenten als Christophe Rousses, Sir John Eliot Gardiner, William Christie, Phillipe Herreweghe en René Jacobs. In 2014 ontving hij de prestigieuze Jussi Björling Prijs. In de afgelopen jaren legde hij zich toe op de vertolking van repertoire uit de vroege Franse Barok. 

Tiemo Wang - Christus
Tiemo Wang is een gepassioneerd musicus die zich thuis voelt in vele muziekstijlen, van barok tot hedendaags en van klassiek tot romantiek. Daarnaast is hij regelmatig met diverse barokensembles en oratoriumkoren als solist te horen. 

Wang begon zijn muzikale loopbaan als violist. Hij werkte bij verschillende ensembles zoals Het Gelders Orkest en de orkesten van de omroep. Hij volgende zanglessen bij José Scholte, Joost van der Linden en Frans Fiselier, en wordt gecoacht door Henny Diemer. Hij zingt regelmatig bij opera- en barokgezelschappen in binnen- en buitenland waaronder De Nationale Opera, De Nederlandse Reisopera, Nieuwe Philharmonie Utrecht, BachPlus, Zefiro Torna, Il Gardelino en Vocalconsort Berlin. Sinds 2007 is Tiemo verbonden aan VocaalLAB Nederland. Tijdens het Holland Festival 2009 zong hij in Passion van Pascal Dusapin in een regie van Pierre Audi. 

viersolisten
Renate Arends - Sopraan
Renate Arends is als oratorium- en liedzangeres een veelgevraagd soliste. Met het Groot Omroep Koor zong zij de aria’s uit Der Tod Jesu van C.H. Graun. Op het San Antonio Early Music Festival (USA) zong zij, onder leiding van Paul Mc Creesh, Jephte van Carissimi. Haar oratoriumrepertoire omvat o.a. de sopraanaria’s uit de Matthäus en Johannes passies van Bach, Händels Messiah, Ein Deutsches Requiem van Brahms en het Requiem van Fauré. Renate Arends werkte met verschillende ensembles voor hedendaagse muziek, zoals het Schönberg Ensemble.

Arends studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Zij voltooide haar studie als ensemblelid van het Internationaal Operacentrum Nederland. De lyrische sopraan was te horen in verscheidene operaproducties, o.a. als Musetta in La Bohème, Frasquita in Carmen en als Flora in La Traviata en Fenena in Nabucco. Zij zong Therèse in Les Mamelles de Tirèsias van Francis Poulenc. 

Florieke Beelen - Mezzosopraan
Florieke Beelen is een veelgevraagde soliste in binnen- en buitenland. Haar repertoire omvat de Matthäus Passion, Johannes Passion, Hohe Messe (Bach), maar ook werken van o.a. Mozart, Händel en Vivaldi. Door haar deelname aan het Internationaal Vocalisten Concours in 2014, ontving zij de prestigieuze Arleen Auger Allround Prijs. In juli 2015 won zij de Jong Talent Prijs bij de Belvedere Competitie.In juni 2016 won ze prijzen op de Stenhammar Music Competition in Zweden. In het NRC Handelsblad werd zij de rijzende ster van Nederland genoemd.

Beelen sloot in 2011 haar bachelorstudie af op het Utrechts Conservatorium (HKU) bij Charlotte Margiono. In augustus 2014 slaagde ze cum laude aan de Dutch National Opera Academy, waar ze studeerde bij Charlotte Margiono, Peter Nilsson and Ira Siff. Ook de opera en haar liefde voor het lied spelen een rol in haar zangcarrière. Zij debuteerde bij de Nationale Opera met Linette in ‘l’Amour des trois oranges’ (Prokofiev) en zong ook bij de Reisopera.  In 2018 maakte zij met Hans Pieter Herman (bariton) en Maurice Lammerts van Bueren (piano) een CD met Schumanns ’Myrthen.

Edward Ross - Tenor
Als solist werd Edward Ross ondersteund door “Josephine Baker Trust” in het Verenigd Koninkrijk. Hij treedt nu regelmatig op met het Monteverdi Choir, het Marian Consort en het Orchestra of the Age of Enlightenment. Hij viel op door zijn uitvoeringen van Bachs muziek en was vaak te horen als de evangelist in de Johannes Passion, o.a. in de Lincoln Kathedraal, de Kathedraal van Winchester en met de Overbacher Kammerchor in Duitsland. 

De muzikale opleiding van Edward Ross, geboren in Wimbledon, vond plaats het Verenigd Koninkrijk. Hij startte bij de London Oratory School en ging zingen in vooraanstaande koren. Hij studeerde o.a. bij Simon de Souza en Neil Mackie Royal Academy of Music en werd tenor in het koor van de St. George’s Cathedral in Southwark. Hij zong ook de soundtrack van The Lord of the Rings ‘In Dreams’ van Howard Shore. In juli 2022 zal hij masterclasses verzorgen bij de Zomer Academie Zutphen. 

Mattijs van de Woerd - Bariton
Mattijs van de Woerd trad onder andere op met de Nationale Opera, Nederlandse Reisopera, Koninklijk Concertgebouworkest en Nederlandse Bachvereniging. Hij is aangesloten bij en voorzitter van de Stichting Splendor Amsterdam, een artiestencollectief. Een groep van ondernemende musici, componisten en kunstenaars investeerde in een plek waar alles mogelijk is, een muzikaal laboratorium waar kunstenaars elkaar en hun publiek ontmoeten en inspireren. 

Van de Woerd studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam bij Sylvia Schlüter en Margreet Honig. In 2001 won hij de Vriendenkrans (prijs van de Vereniging Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest). In 2003 werd hem de eerste prijs van de Wigmore Hall International Song Competition in Londen toegekend. Hij is veelvuldig te beluisteren in liedrecitals. Hij verleende zijn medewerking aan talrijke beeld- en geluidsopnames met muziek variërend van Bachs Johannes Passion en Schuberts Winterreise tot Golgotha van Frank Martin en Ballade van de Gasfitter van Klaas ten Holt.