Matthäus Passion 2022 Bergkerk Deventer

boek nu

De kruisopstelling

Wil je meer weten over de kruisopstelling, over de psychologische en theologische lagen die elkaar kruisen en in de muziek verankerd zijn?  
Lees de toelichting

Bijzondere ervaringen:

Ruth Noyon violiste bij Concerto d'Amsterdam
“De Matthäus Passion in Deventer is de enige passieproductie in Nederland waar de dubbelkorigheid zo goed tot zijn recht komt. De koren en orkesten zijn gescheiden van elkaar en staan dus tegenover elkaar. Deze kruisopstelling wordt compleet door het jongenskoor boven bij het orgel staat en dus aan het hoofd van het kruis,“ vertelt Ruth. Deze bijzondere opstelling vraagt ook van het orkest om een andere manier van spelen.

Arno Jansen uit Deventer, bezoeker
"Toen ik toekwam aan de Matthäuspassion in mijn eigen stad wist ik het. Dit is het, zo moet het zijn. Zó mooi.” Waarom? “Ik werd omsingeld, omarmd door Bach. De kruisopstelling zorgt bij mij voor veel meer beleving en ontroering. Er zijn veel bijzondere momenten. Je hebt goed zicht op de solisten en beleeft intens hun kwaliteiten en interactie, hun lichaamstaal. Dirigent Klaas Stok neemt de koren, het orkest én de solisten op zijn eigen wijze mee. Dat dringt diep door in mijn ziel."