Matthäus Passion Bergkerk

2019

Clemens Löschmann

Clemens Löschmann_vierkantDe uit Berlijn afkomstige tenor Clemens Löschmann studeerde aan de Hochschule der Künste in zijn geboorteplaats bij Johannes Hoefflin en volgde tevens masterclasses bij Aribert Reimann en Dietrich Fischer-Dieskau. Studiebeurzen ontving hij van de ‘Gotthard-Schierse Stiftung’, de ‘Komische Oper Berlin’ en van de ‘Richard Wagner Stipendien Stiftung’. 

Als opera zanger was hij een aantal jaren verbonden aan de opera van Bremen. Daarnaast trad hij op in talrijke producties in Hamburg, Zürich, Wenen , Londen, Frankfurt, Genua, en Barcelona. 

Zijn veelzijdige repertoire omvat werken uit alle tijden en naast bij voorbeeld de tenorpartijen in de opera’s van Mozart is hij ook te horen in grote lyrische rollen uit de 20ste eeuw zoals hoofdrollen in acht premières die voor een deel speciaal voor hem geschreven werden.

Als oratoriumzanger is Clemens  een veelgevraagde solist in Europa. Zijn repertoire strekt zich uit van de vroeg barok tot aan  hedendaagse muziek. Clemens geniet in Duitsland en Zwitserland  grote bekendheid door zijn vertolking van de Evangelistenpartij in de Passionen van Bach en de tenoraria’s in diens Cantates. Ook als liederenzanger is Clemens regelmatig te horen. 

Clemens Löschmann werkte mee aan vele CD- en DVD opnames, radioproducties van opera’s, concerten en liedrecitals waarbij  zijn veelzijdigheid steeds weer opvalt.

Jarenlang was hij verbonden aan de Hochschule für Künste Bremen en geeft tegenwoordig les in een eigen instituut.